4000 personer fick ta del av olika gratis tjänster i kommunen Santa Rosa i Brasilien. Kommunen och den lokala församlingen enade sig för att verkställa ”Välgörenhetens Dag” som delvis sponsrades av Ankarstiftelsen. Idén kom i samband med minnesgåvor som vi fått in i början av året. Personen som lämnade oss hade anknytningar till Brasilien (född och uppväxt) och det kändes som en självklarhet att investera pengarna i hennes födelseort.

Dagen blev en succé. Det som startades i liten skala fick ”ringar på vattnet” och många ville ställa upp. TV och radio uppmärksammade eventet och tusentals personer besökte aktiviteterna. Kommunen erbjöd bussar till fattigare kvarter så att alla kunde ta sig till eventet gratis. Många lokala sponsorer gick in med ekonomisk stöd och även med olika montrar.

Det är en fröjd att se barnens ögon lysa upp när dom såg så många aktiviteter riktade till dem. Mormor som stod över en timme och väntande på barnbarnet som var helt försjunken i böckerna som fanns i läshörnan, lämnade en liten målning där hon skriver i mitten av ett hjärta och med många stavfel: ”Inget går emot att se mitt barnbarn älska att läsa.” Hon hade inte haft samma möjligheter.

Det fanns hårfrisör, juristrådgivning, massage, hälsobrigad, lekar, föreläsningar, mm. Allt detta i en feststämning. Inget av detta hade hänt om Ankarstiftelsen inte kommit in med förslaget och villigheten att sponsra. Pengarna som blev över kommer att vara startkapital för en ny stiftelse som startas som resultat av allt detta. Roligt att vi ha fått vara med i ett hörn.

Titta gärna på denna länk. Reportaget är på portugisiska. Visades på nyheterna som inledande reportage i bästa nyhetssändning i den lokala TVn i Santa Rosa. Reportaget avslutas med att säga att eventet sponsrades av Ankarstiftelsen. (Fundacão Âncora) Titta gärna fast den är på portugisiska. Endast 1 minut.

http://globotv.globo.com/rbs-rs/jornal-do-almoco/v/confira-como-foi-o-dia-do-bem/4194956/