Tack, ni har gjort skillnad!

Det var ganska nervösa barn som inför det nya läsåret i februari började på en ny skola. Efter att skolan som drivits på barnhemmet i många år fått stänga, av ekonomiska skäl, beslutades att barnen skulle gå i en stor, kommunal skola i Santa Marta. Skolan ligger en bit iväg, så barnen hämtas och körs hem med skolbuss. Detta innebar något helt nytt för barnen, som fick lära känna många nya barn och lärare, men ganska snart gick det nervösa över och barnen trivs nu och gör framsteg i studierna. Glädjande inför skolstarten i februari var också att vi hade möjlighet att köpa nya skoluniformer, skolväskor och skolmaterial till barnen. Stort tack till er som skänkt pengar till detta. Det gav barnen mycket glädje, stolthet och motivation till sina studier. Skolterminen börjar nu närma sig sitt slut och från mitten av juni är det skollov i en månad ungefär.

Pengarna som ni faddrar, månads- och gåvogivare skickar, går i första hand till mat och hygienartiklar samt omkostnader för barnhemmet, som el, vatten och gas. När jag kom till Colombia för två år sedan, minns jag att det ofta var ont om mat. Kött, frukt och grönsaker var lyxvaror. Ni har nu gjort det möjligt för barnen att få äta tillräcklig och nyttig mat, varje dag. Flera av barnen som kommer till barnhemmet är undernärda och har vitaminbrist. Efter hand har vi fått se hur de mår bättre och orkar mer, det är fantastiskt!

Victoria och Emelie, som arbetat som volontärer och bott med barnen under 6 månader var under hösten 2013 och våren 2014, har nu båda åkt hem till Sverige igen. Stort tack till er för den tid ni avsatte för att arbeta med och finnas till för barnen. Ni har båda satt spår för livet hos dem och jag tror att det är ömsesidigt.

Sedan ett par månader tillbaka bor en familj med fyra barn på barnhemmet. Mamman arbetar i köket och lagar all mat till barnen. Hon gör ett stort och uppskattat arbete där. Tack vare Siw i Axvall kan vi nu betala henne en liten lön. Siw syr tygväskor och säljer speciellt för detta ändamål. Besök hennes blogg för mer information: vskanfrbarnisantamarta.blogg.se. Ännu en kvinna bor med tjejerna sedan några veckor och arbetar med barnen ideellt. Detta är mycket glädjande och värdefullt för dem.

Tre nya killar och bröder, 9, 11 och 14 år, har kommit till barnhemmet under våren. De är arhuaco- indianer och kommer från en fattig by uppe i bergen Sierra Nevada utanför Santa Marta, där de bott tillsammans med sin mamma. Där har de inte gått i skolan, så nu får de undervisning av en lärare på barnhemmet, för att de ska kunna börja i de andra barnens skola i juli. Sammanlagt bor i nuläget 22 barn, mellan 9 och 16 år, på barnhemmet.

För mer information och nytagna foton på barnen, titta in på min blogg: lisaimurum.blogg.se. Besök också gärna vår facebooksida: fundacion la providencia.

Med önskan om en skön sommar!

Hogar la Providencia genom Lisa Samuelsson