Maria Isabel, en tjej i storstaden Medellín, är anställd sedan hösten 2012 genom Ankarstiftelsen för att driva ett projekt som heter ”Skaparverkstan”. Maria Isabel var tidigare gatubarn men har genom fadderstöd från Ankarstiftelsen fått hjälp och har nu studerat på universitet. Hon samarbetade först med en man som är anställd av Ankarstiftelsen för fredsarbetet mellan kriminella gäng i Medellín, men såg att de mindre barnen, och de som inte ville spela fotboll i Gröna Sidan, också hade behov. Därav startade hon Skaparverkstan som nu har ca 300 barn inskrivna.

Barnen får komma till Skaparverkstan och för en stund glömma våldet och ångesten i vardagen och bara måla, skapa och uttrycka sig. En flicka målade först bara grått, grått, grått… Men efter en tid började hon måla mer och mer i färg…Ett annat barn i skaparverkstan frågade som ett helt vanligt vardagligt samtalsämne: ”Hörde ni skottlossningen igår? Jag fick gömma mig under bordet.” För att sen prata vidare om något annat.

Maria Isabel berättar om betydelsen av Skaparverkstan: ”Kriget i Medellín är en sjukdom. Man kan sätta yrkesmördarna och gängledarna i fängelse, men det botar bara symptomen för en stund. Den måste istället behandlas inifrån och helst ”från början.” De aktiviteter vi kan göra nu är en del i den behandlingen” (Hämtat från bloggen ”http://www.mammasmachete.se/” av Julia Svanberg)

Skulle du tycka att det vore roligt att stå med oss i detta?Det behövs stadiga givare varje månad, stor eller liten summa. Sammanlagt behövs minst ca 1000 SEK per månad för att det ska gå att genomföra Skaparverkstan. Hör av dig till Ankarstiftelsen på epost borje.erdtman@ankarstiftelsen.com och berätta att du vill bli månatlig sponsor för detta ändamål och med vilken summa. Sätt in summan på PG 90 14 01-0 och märk inbetalningarna ”Material Skaparverkstan”.

Vi har direktkontakt med Maria Isabel via mail och vi får regelbundna mail från henne och bilder från Skaparverkstan som du också får del av om du önskar. Skicka i så fall ett mail till hanna.k.larsson@gmail.com och meddela att du är sponsor av material till Skaparverkstan och att du vill få del av Maria Isabels mail.

Du kan via nedanstående länkar få mer information om Skaparverkstan och där kan du också se bilder på Maria Isabel och från Skaparverkstan – se och njut! 🙂
http://www.ankarstiftelsen.com/wp-content/uploads/2013/06/rapportskaparverkstan.pdf
http://ankarbloggen.se/2013/july/skaparverkstaden.html