Av Karen Londoño Tidningen “Q’hubo”, Medellín 12 januari 2015

översatt av Lennart Svensson

Sandra Milena Villa och hennes partner Francisco Javier Alzate Morales, har sett det nya projektet i kommun 15 (Guayabal) som en räddningsplanka efter fyra års väntan. Villa som bor i stadsdelen Colinita i guayabal, har en son på 13 år som börjar 6 klass, och är en fotbollsfantast, som följer “Deprotivo Independiente de Medellín” (fotbollslag i Medellín).Det som gläder Cristian Andrés Restrepo Villa* mor är att han får spela fotboll tack vare programmet “Gröna Sidan” som stiftelsen PJR Investigación, specialister på försvar av mänskliga rättigheter driver med hjälp av Ankarstiftelsen, en internationell hjälporganisation.

Den 11 februari så blev Cristian Andrés träffad av en vilse kula under skottlosningen mellan ligor i guayabal. Lyckligtvis så fick denne mindreårig en lyckad återhämtning, men hela hans liv förändrades. Modern säger “pojken har väldigt ont i sina fötter, troligen som svit efter händelsen, men det som bekymrar oss att han lever med rädsla”, och tillägger “ när jag och min partner dröjer med att komma hem, så säger Cristian att det beror på att de har dödat oss. Han har blivit väldigt nervös.”

Det är därför Gröna Sidan ses av villa som det bästa alternativet för att återställa sin son mentala och fysiska hälsa. “Det projektet är mycket bra, för med hjälp av fotbollen håller de barnen borta från alla onda saker, och dessutom hjälper de familjerna med allt som de kan behöva” säger kvinnan med stor förhoppning. Villa och Alzate tror att med denna sociala insats som man gör i Guayabal tack vare detta projekt, så kommer Cristian Andrés att övervinna sin rädsla och, enligt modern “uppfylla sin dröm att bli fotbollsspelare så att han kan ge mig allt vad jag önskar”.

*Namnet publicerat med föräldrarnas tillåtelse.

Artikel Ankarstiftelsen