Följande text är tagen från Dagens webbupplaga. Följ denna länk för att komma till orginalartikeln. Eller ladda ner en PDF version av artikeln (2,57MB)

Gerillamedlem i Colombia: ”Gud förvandlade mitt stenhjärta”

Medellin, Colombia. Som 13-åring gick Mariano Zeea in i gerillan. Han dömdes senare till 60 års fängelse. Men historien slutade inte där. Mariano mötte Gud och fick en ny chans.

När Mariano Zeea dömts och placerats på ett av Colombias mest välbevakade fängelser, Ittagui, möttes han av en syn han inte räknat med.

– Jag blev chockad när jag såg ökända ledare för knarkkarteller sitta och läsa Bibeln. Människor som gjort så mycket satt där och läste och de inbjöd mig att lyssna! Där började striden mellan mig och Gud – och Gud vann, berättar Mariano.

Nu och då under samtalet slutar han plötsligt att tala och tårarna kommer.

– En tidigare arbetskamrat sa en gång: Jag skulle vilja se dig gråta! Då måste Gud göra något, svarade jag! Det var många år sedan jag grät. När man sett så mycket ondska finns inget hjärta, inga känslor kvar. Men Gud kunde förvandla mitt hjärta av sten.

Utan engagemanget från svenska Ankarstiftelsen, hade förmodligen inte Mariano suttit här som en fri man. Stödet från organisationen har bekostat skolor, vattenreningsprojekt, stöd till fotbollsledare för ungdomar och till evangelister bland 141 000 interner på landets fängelser. När Mariano får tillfälle att möta några av de svenska understödjarna till de olika projekten vet tacksamheten ingen gräns.

– Jag tackar Gud att jag fått lära känna människor som er. Jag har aldrig öppnat mitt hjärta för någon, men för er känner jag mig fri. Ert stöd har räddat många liv här i Colombia, säger han.

Är du rädd för att bli dödad när du nu bytt sida och arbetar för försoning mellan gängen i Medellin?

– Först när jag frigavs var jag fruktansvärt rädd. Men inte nu längre. Det som har hänt får vi lämna till det förflutna. Om jag skulle dö för det jag gör i dag, så är jag beredd. Men det är sorgligt att de som är mest rädda att ta kontakt med en tidigare förbrytare är medlemmar i kyrkorna, berättar han.

Under intervjun sitter Marianos kusin Robert Zeea bredvid. En gång var Robert ledare för ett nätverk, med uppdraget att döda 400–500 colombianer. Han fick 45 års fängelse men precis som sin bror mötte Robert Jesus i fängelset.

Straffet sänktes till tio år och i dag arbetet Robert med projektet att starta ungdomsfotbollslag mot våldet och kriminaliteten, dessutom studerar han till jurist.

Robert och Mariano får ofta telefon mitt i natten och rycker ut för att medla i konflikterna mellan olika kriminella gäng.

– Det finns andra alternativ att lösa konflikter. Det här projektet är det enda som förebygger brott. Vi arbetar med barn och når därigenom familjerna. Vi ser helheten med sociala insatser och stöd till utbildning. Vi har lyckats fånga in 2 000–3 000 ungdomar från den konflikt, som styrt Medellin under många år, berättar Robert.

Mariano använder sina egna erfarenheter i samtalen med barnen.

– Min barndom var bra. Jag hade underbara föräldrar, men jag uppskattade inte det de gjorde för mig, fast jag hade allt jag behövde. Men när paramilitären dödade mina bröder, då förlorade jag all heder och jag tänkte bara på att hämnas. I dag försöker jag förklara för barnen jag möter att hämnden och hatet ger ingenting.

Mariano menar samtidigt att fattigdomen och de stora sociala problemen, är roten till stor del av ondskan.

– I Colombia dödar man för att få mat till sin familj, för att man inte ser några andra möjligheter. När jag ser barn som saknar mat och kläder kan jag förstå att en pappa kan tvingas gå ut och stjäla eller kanske till och med döda för att få mat till sitt barn.

– Samtidigt investerar myndigheterna miljoner i kriget. Men de ger inget för att rädda barnen. Det finns inget som rättfärdiggör att man begår onda handlingar, men för en del står valet mellan att låta barnen dö eller att begå brott.

När Mariano fick sitt 60-åriga fängelsestraff, tog det sex månader innan han följde ledarna i Medellinkartellens väg och började läsa Bibeln.

– När mina vänner och familjen kom på besök sa de. Han har blivit tokig efter allt ont han gjort. Hur kan det vara möjligt att han börjat söka Gud? Men jag svarade: Gud söker de värsta i världen och en av de onda var jag.

Mariano är gift med sin ungdomskärlek Miriam.

– Hon är fantastisk. Jag lärde känna henne under gerillakrigen och blev kär i henne redan första gången jag såg henne. Hon försökte övertala mig att inte gå in i gerillan.

Mariano satt i fängelse när hans dotter föddes. De tio senaste åren har han haft en bra kontakt med henne.

– När jag berättade för min fru att jag blivit kristen skrattade hon bara.

– Men jag sa att antingen söker du också Kristus eller så kommer vi inte längre. Du vet vem jag är! Om Jesus kunde förändra mig, varför skulle han inte kunna göra det med dig?

I dag arbetar Mariano främst med att starta fotbollslag och skapa försoning mellan människor i olika stadsdelar. En av de största utmaningarna är en kriminell gruppering bestående av före detta gerillasoldater som honom själv. Mariano Zeea har telefonnummer till alla de olika gängledarna och för tillfället är det lugnt i 90 procent av områdena runt Medellin. Antalet mord har den senaste tiden gått ner med 70–80 procent.

I kampen mot våldet står en frälst tidigare gerillasoldat och en svensk kristen stiftelse i frontlinjen.

Per Danielsson