Min första volontärresa till Colombia med Ankarstiftelsen 2014.
Av Roland Fåglefelt

Första kontakten med Ankarstiftelsen var i April 2013. Daniel Kindbom o Lacidies Hernandez var på en inspirationsmöte i Mullsjö. De visade bilder från Colombia. Berättade om fotbollsprojekt, fängelsemissionen o skolor till barnen. Vi i vår förening beslutade därefter att göra en konsert i December och då samla in pengar till en skola för indianbarnen längs Amazonfloden.
Bokade sista minutenresa. Hittade 2 st vänner från Ö-vik som också skulle resa dit. Det passade utmärkt då de kunde några ord spanska. Jag kunde endast säga, Gracias.

Flygplanet startade från Arlanda med destination Bogota. Vi möttes av Nelson på flygplatsen en kontaktman som kunde lite svenska. Övernattade här o fortsatte dagen efter med ett annat plan till staden Leticia i södra Colombia på gränsen till Brasilien. På flygplatsen möter oss Börje Erdtman planenligt. Han lotsar oss genom djungelstaden till Panamerican kyrkan som ska vara vår inkvarteringsplats en vecka framåt. Vi hamnar ganska centralt endast 500 m till ”Blankan” där frukosten serveras. Skolbygge redan andra dagen nu ihop med övriga resgruppen som redan börjat bygga på en skola i San Juan Bosco. Vi murar betongblock som väggar, stolpar i armerad betong och plåttak. Här jobbar indianer o svenska volontärer sida vid sida. Bygger en hel skola på en vecka. Då temperaturen ofta låg över 30 grader tog vi siesta mitt på dagen. Luftfuktigheten var på 98%, alltså tropiskt klimat.

En dag reste några av oss iväg för att kolla var ”vår skola” skulle byggas. En smal väg slingrade sig genom djungeln. Några enkla plåthus fanns där. Det krävdes bygglov innan bygget kom i gång. En skiss på skolan ritades av Börje. Indianbyn Puerto Rico låg 10 mil nordväst om staden, 3 timmar med båt på Amazonfloden var enda sättet för att komma dit. Här hade Ankarstiftelsen byggt skola tidigare. Här träffar vi byns invånare kvinnor o barn likaså indianhövdingen. Presenter från Sverige delas ut till barnen. Tittar in i deras enkla hyddor där lagar de maten på en enkel spishäll. Röken stannar i taket. Det är ett problem, så där hade vi några tips att bygga ugnar med rökrör o leda ut röken ut hyddan. Indianerna använde urholkade trädstammar som båtar. Fisket i Amazonas var levebrödet för dom. Besöker Nationalpark Amatijuki. Rosa delfiner fanns här. Amazonfloden är gräns mellan Colombia och Peru. I floden fanns riktigt stora fiskar Lammi sanna. Pastor Carlos Gomez avtackar oss för fint arbete i Leticia med en jättegod frukost.

Sedan flög vi till Meddelin och var där en vecka. Besökte flera barnhem, ,Microlånsprojekt o skaparverkstaden med Maria Isabel. Besöket i Bella Vista fängelset var oerhört strängt bevakat. Det var fotoförbud här inne. Möter Mariano som guidar oss, han har själv suttit i fängelset, men är nu en fri man. Träffar även Lacidies Hernandes igen. Det blir ett kärt möte. Flygbolaget Avianca ser till att vi kommer till Karibiska kusten o Santa Marta. Här var det skönt att bada i havets salta vatten. Vi åkte med ”Indianbussen” ca en timma för att komma till Masinga ett skolbygge. Arbetade här några dagar. Barnen flockade sig kring oss. Den blev nästan färdig. Örebrogänget fick uppdraget att färdigställa skolan där. En bussutflykt till paradiset El Cabo nationalpark vid Karibiska havet mot Venezuela var en av resans höjdpunkter.

Några axplock från en fantastiskt fin resa.

Tack till Börje o P-O som tolkade på resan.

Roland Fåglefelt

Rolands volontärsresa i Colombia

Rolands volontärsresa i Colombia
Rolands volontärsresa i Colombia