Nu finns höstensnyhetsbrev att ladda ner. Ladda ner genom att klicka på länken –> Ankarstiftelsen nyhetsbrev Höst 2014 .

Här nedan finns ett smakprov på artiklar från brevet, men ladda gärna brevet för läsa fler roliga nyheter, och för att se alla härliga bilderna!

Skaparverkstaden Ankarstiftelsen Deisy

Comuna 13

Comuna 13 är ett område i Colombias näst största stad, Medellin.Ett område som historiskt sett har varit offer för många konflikter. Redan på 90-talet var FARC och ELN verksamma i området. Senare kom paramilitären och andra väpnade grupper. Mord, utpressning, droger och mycket våld har tillhört vardagen. Befolkningen tystades av rädsla och skräck. Regerade gjorde de som var starkast beväpnade och kunde sätta mest skräck i folket. 2014 är Ankarstiftelsen i området. Allt verkar lugnare men folket klagar fortfarande att staten har glömt dem och det mest elementära aknas. Nyfikna blickar ser på en grupp med 20 svenskar som skall möta tre av de främsta ledarna i området. Jag (Per-Olof ) läser i de dagarna en bok som handlar om området och en militär nsats som genomfördes 16 oktober 2012. Boken heter Comuna 13 (se bild) och innehåller en mängd vittnesbörd från personer som lyckades komma undan svåra situationer med livet i behåll, men ven mängder med berättelser från personer som berättar hur deras nära och kära omkom som offer för våldet. Många gånger utan att ha någon som helst inblandning i konflikterna. Barn och ungdomar om hade en vision om en bättre framtid, men som aldrig fick uppleva detta. Vi lyssnar till dessa tre ledare som vädjar om fotbollsskolor. De hoppas att få barnen sysselsatta så att de inte söker sig in i konflikterna. Vi reagerar direkt, och idag drivs två fotbollsskolor i området. Vi kan även vittna om att en av ledarna som satt i förhandlingarna har lämnat kriminalitet och har börjat ett nytt liv med sin familj. Ankarstiftelsen stödjer honom i detta så att han kunde flytta ut ur området och lämna allt mörker i det förflutna. Fortfarande finns det mängder av behov i området. Men vi fortsätter att sprida våra droppar. Att spela fotboll med barnen på en enkel plan och lyssna på deras skratt. Att se deras glädje är minst sagt en fröjd. Vi fortsätter att besöka området och hoppas på förbättring varje dag. För några månader sedan fick vi ett intressant mail. Det var författaren till boken. Han hade hört talas om vårt arbete och sökt upp oss. Nu
oktober träffade vi honom och han fick berätta lite om polisens arbete i området.

Livlinan Second Hand

Livlinan är vår second hand-butik i Örebro. Butiken ligger nära Eurostop. När man kommer in möts man av den trevliga personalen som glatt pekar ut varorna på de välskötta hyllorna. Kläderna r tvättade och allt är diskat och här kan alla fynda. Livlinan är ett bra namn på en second hand-butik. Upphovsmannen Sven Bergholm finns inte längre ibland oss men dottern Lotta jobbar idare. ”Bäst före” kunde nog skrivas på mycket, men här kan man köpa en Etonskjorta för några tior. Bland porslin och glas hittar man äntligen det saknade fatet. Massor av böcker, lampor, ardiner och kuriosa. För dem som tar emot hjälpen är det en livlina. Jachuaipana har i dag tack vare Livlinan en skola dit barnen kan samlas varje dag. Hade vi medel skulle vi borrat en brunn så att mammorna slapp den timslånga vandringen efter vatten. Varje månad får två kvinnor möjlighet att starta ett företag. NI SOM HÅLLER I SVENSKÄNDAN AV LIVLINAN – NI RÄDDAR LIV OCH SKAPAR MENING!

Höstens Colombiaresa

Hej vänner!!! Ytterligare en resa och vi återvänder till Sverige och det känns som att vi har flera ton med oss i bagaget i form av intryck och händelserika veckor. Vi skulle önska att kunna förmedla detta på ett sätt så att alla skulle kunna ta del av erfarenheten, men det är uppenbarligen omöjligt. Alla 20 medresenärer upplever olika situationer på helt olika sätt. Även de som har åkt flera omgångar vill återvända, för varje resa finner man nya fasader av detta vackra land som sätter så djupa spår inom oss. I Bogotá hade vi underbara dagar med utflykter till Cerro
Monsoratti (3.200 m) och Saltkatedralen (680 m under markytan). Tala om kontraster. Vi besökte även alla fyra Gröna Sidan-projekt i stan och hade hamburgerfest med barnen. I Leticia blev det invigning av Pacho Vela-skolan (Börje-skolan – enligt önskan av givarna). Hamburgerfest i stadsdelen Unión med mycket dans och sång. En heldagsutflykt på Amazonfloden och sista dagens besök i La Aljaba-barnhemmet. Medellin som vanligt intensiv vecka. Vi började med att besöka Bella Vista-fängelset. Nästa dag Comuna 13. Vi fick höra Yenis berättelse om kidnappning, mord och förföljelse. Men hon fortsätter att arbeta för en framtid i Comuna 13. Strax därefter mötte vi polisen och författaren till boken Comuna 13. Mikrolån, barnhem, gatubarn, mm. Allt fanns med på agendan. I Santa Marta träffade vi Lasse och Kerstin Holm. Vi började med att besöka Lasse Holm-skolan och delade ut godis till barnen. På fredagen åkte vi iväg klockan fem till Rioacha. Efter tre timmar i buss satte vi oss i jeeparna som skulle köra oss i de sandiga och leriga vägarna. Minst sagt ett äventyr som vi inte kom – mer att glömma. Invigning av Sven Bergholms-skolan, invigning av Engelbrektsskolan, besök till Segerbergs – skolan (Montaña da Vitoria) och till sist Student 4 Charity-skolan. Vi avslutade med att träffa skolmyndigheterna och vi ser fram emot fortsatt samarbete. Lördagen träffade vi Samantha som fick en gomspaltsoperation betald av Lasse. Nu fick de träffas och Lasse kunde glädjas med flickan och hennes mamma. Daniel och Rodrigo kom från Barranquilla och gav oss sina vittnesbörd, före detta narkotikasmugglare till USA och Europa och bombexperter. Det är godingar vi har som vänner bortom havet.
Med hem från resan har vi ett 30-tal konstverk från Skaparverkstaden som kommer att ställas ut och säljas i Stockholm, Mullsjö, Örebro och Nässjö. De kommer även att läggas ut på hemsidan och alla kan vara med och buda. Det blev en lång lista. Mycket mer skulle kunna skrivas.