Gröna Sidan


I Medellin finns basen för Ankarstiftelsens fotbollsprojekt som heter Gröna Sidan. Vi samarbetar med två lokala organisationer som tillsammans driver projektet. Den första heter Prision Fellowship Colombia. Med dem har AS samarbetat i över 20 år med olika projekt. Dom driver fotbollsskolor i Medellin och Barranquilla. Den andra organisationen heter Kunna som även dom arbetar i Medellin men även i Bogota och Anori. Sammanlagt driver båda organisationerna fotbollsskolor i 17 olika områden i ovannämnda städerna och samlar närmare 2000 barn.

Målsättningen med Gröna Sidans arbete är att bedriva fotbollsskolor med en specialagenda:

  • Att barnen skall få möjlighet att bli duktiga fotbollsspelare men framför allt att utvecklas socialt och finna en mening med tillvaron.
  • Stötta barnen så att dom förmår fullfölja skolan
  • Förhindra att de engageras in i olika kriminella aktiviteter

Ett team består av en fotbollstränare och en assisterande tränare. Deras uppgift är:

  • Fotbollsträning med kvalité
  • Skapa en trygg tillvaro för barnen så att dom lär sig värderingen samtidigt som dom har roligt.
  • Hembesök för att utöva social press på både barn och familjen
  • Hjälpa barnen så att dom fullföljer skolan.
  • Vara uppmärksam om barnen behöver ytterligare stöttning i form av samtalsterapi, kläder, mat, medicin, mm.

Tränarna skall helt enkelt vara en mentor för barnen.

Det har visat sig vara ett vinnande koncept och förfrågningar om nya team kommer från hela landet. Det enda som hindrar oss är att det saknas sponsorer för detta. Att driva Gröna Sidan i ett nytt område kostar närmare 100 000 om året. Då inkluderas tränar löner, uniform och fotbollsmaterial. Vill du stötta oss är vi tacksam för valfri gåva. Öronmärkt din gåva med ”Gröna Sidan”. Men om du eller ditt företag önskar sponsra ett team hör gärna av er så berättar vi mer om projektet.

Titta gärna på våra filmer som handlar om arbetet och bilda din egen uppfattning. Att hjälpa barn till en ljusare framtid är den bästa investeringen.

Det vinnande valet – en kortfilm om ungdomar, våld och fotboll i Medellin


Camilo är en ung kille i Medellin som drömmer om en framtid som fotbollsspelare. Men hans bror har andra planer för honom.En film av svenska Ankarstiftelsen om kristna fotbollsskolor i Medellin.