Fredsarbete

Don Berna hade inga svårigheter att från sin fängelsecell styra sitt område med Medellin som maktcentrum. Villiga medarbetare lydde hans minsta vink. Hans ofattbara förmögenhet kom först och främst från traderna som via nästan hela världen nådde köparna i USA och Europa. Kokainet är mycket efterfrågat. Obekräftade uppgifter påstår att Medellin fortfarande styr större delen av handeln trots att kartellerna försvann för länge sedan. Don Bernas makt var känd från gatuförsäljarna till de största varuhuset. Alla betalade ”skatt”.

Någon gång under 2008 lyfte ett flygplan med destination Florida. Efter många försök hade USA lyckats få Don Berna utlämnad för att straffas enligt USAs lagar. Många hade hoppades på lugnare tider men ett maktvacuum uppstod där alla slogs mot alla för att komma åt ”arvet”.  På några få år var mer än 2000 personer dödade.

Många frågar sig: Varför dessa ständiga konflikter i Colombia? Någon förklarar det med att spanjorerna tömde fängelserna och på så sätt fritog alltför dåliga arvsanlag. Femhundra år och konflikt nästan hela tiden. Sverige har 1 mord på  100 000 innevånare och år. USA 7 gånger mer. De mörkaste åren i Colombia räknade man med 126 och under Medellins värsta dagar var antalet över 300 personer med samma räknesätt.

Orsak 1
Kokainet och dess enorma vinster skapar ond bråd död. Till och med bland odlarna blir det bråk och människor mördas, både de som är involverade och oskyldiga.

Lösning. Legalisering förespråkas på samma sätt som den ännu värre drogen alkohol. Troligen skulle konsumtionen öka betydligt. Kanske skulle brotten omkring densamma minska. Fattiga odlande bönder skulle få ett uppsving. Ett mycket svårt beslut. Att med nuvarande metoder utrota drogen tror nog ingen på.

Orsak 2
Inbördeskriget. Här agerar regeringssoldater och uppträder säkert inte bättre än som soldater brukar uppträda. Som motståndare har man FARC och ELN på vänsterkanten och paramilitären på högerkanten. Som alla andra aktörer i liknande situation beskylls de för ohyggliga gärningar i sina försök att vinna framgång. Tyvärr har man funnit att 12-åriga pojkar är lätta att värva och demonisera. Idag är vänstergerillan svårt trängd och kan som mest göra smärtsamma nålstick. Militären beskylls för att stödja denna högermilis och låter dem göra insatser som militären i en rättsstat inte kan göra. De senaste åren har tusentals lämnat in sina vapen men det verkar som man lyckats behålla makten.

Lösning. Landet måste se till att utjämna klyftorna mellan fattiga och rika. När de fattiga ser rikedomen i butiker och bilar vill de ha sin del. Gerillakrig uppstår inte i jämlika länder.

Orsak 3
Dödskulturen. När normala  människor blir osams slutar man med att tala med varandra. I Colombia skjuter man. Kan man inte skjuta anlitar man någon enl. en prislista, (ett gatubarn kostar 3 600. En polis 40 000 kr). Den som håller i pistolen är -15 och slipper straff. Dessa ungdomar är organiserade i ligor som kan bestå i 2 – 3 00 pojkar.  Ligorna kallas för spindlar och är ett svårt gissel i kvarteren. Inte sällan för de krig mot varandra.

Lösning.
Största problemet är arbetslösheten. Om folket har arbete uppstår sällan dessa konflikter. Här måste även föreningar och framför allt kyrkor ta ett större ansvar. I storstäderna finns mycket stora församlingar. Många av dem har inget socialt arbete. Francisco Galan, tidigare ledare för ELN, säger att colombianerna måste förvandlas inifrån genom det kristna evangeliet. En massiv kanpanj i massmedia, som mobiliserar alla kända människor, skulle påverka mycket.

Konflikten i Medellin har resulterat i att många som har råd har lämnat staden och landet. De fattiga har inte resurser mer än att lämna sina jordlotter på landet och flytta till storstädernas utkanter och på så sätt utöka slummen.

Ankarstiftelsen har sedan 1993 gjort ansträngningar att förändra läget. De första insatserna var att stödja ett barnhem som arbetade med  gatubarn. Så kom man i kontakt med Bella Vista fängelset och Oscar Osorio. I boken”Miraklet bakom murarna” skildras en märklig utveckling som gett eko i hela landet upp till högsta nivå. Nu några år senare besöker medarbetarna över 80 fängelse och antalet omvända till kristen tro räknas i tiotusentals.

För några år sedan startade Gröna Sidan ett fotbollsprojekt med en dold agenda. Tre socialarbetare går in i ett område som domineras av spindlarna och  föreslår att barnen skall träna fotboll i lite mer organiserad form. Efter träningen följer man barnen hem och övertygar föräldrarna om vikten av att barnen går i skolan. Snart kommer det fram att barnen i området rekryterats av krigets aktörer och kanske redan har vapen.  Många är även involverade i köns-och kokainhandel. Mycket tack vare att ledarna själva varit fängslade för allehanda brott kan de språket och vet hur de skall agera.  Förändringen som den kristna tron genomsyrat dem med  smittar snart av sig på ungdomarna.

Idag arbetar 17 team i fotbollsprojektet. Både myndigheterna och gangsterledarna vädjar till Ankarstiftelsen om ännu större insatser. Kontakter har tagits med SIDA och många andra organisationer och man hoppas.

När det gäller kontakten med undre världen arbetar en person på heltid. Må Gud bevara honom i hans omöjliga uppdrag.

Läget i Medellin ser ut att bli bättre och bättre även om problemet med avväpnade gerillamän är mycket stort. Konflikterna fortsätter att skörda liv. En del av de som satt med vid förhandlingsbordet för några månader sedan är redan döda.  Antalet droghandlare har minskats till tre och de verkar hålla sams.

Genom lokala stiftelser så gör våra medarbetare allt för att skapa fred mellan rivaliserande gäng. Marie Isabel började sitt liv som gatubarn men har nu flera års utbildning på universitet. Tyvärr måste våra lokala medarbetare allt för ofta ut och ”släcka bränder”. De har ändå fått se hur deras arbete bär frukt. Barnen i de utsatta kvarteren bär mycket ångest inom sig och kan ha stora svårigheter i skolan. Marie Isabel samlar barnen i grupper och hjälper dem att dämpa ångesten genom att tillverka konstföremål.

Största hindret för att uppnå fred är i nämnd ordning:

  1. Arbetslösheten.
  2. Rotlösheten hos flyktingar.
  3. Benägenheten att lösa konflikter med våld.
  4. Möjligheten att tjäna de stora pengarna på droger, (svälj och sälj ett kilo kokain och en halv miljon är dina).
  5. Den stora mängden av vapen.
  6. Ankarstiftelsens bristande resurser.

Exempel.
Inget område var värre än Lemonar  i förstaden Itaugi  Medellin. Här uppgav man att mer än 200 barn dödats i en kvarterskonflikt. Numera har genom Ankarstiftelsens försorg en fredsavtal upprättats som hållit i ett år och fem månader. Nu fungerar skolan och barnen spelar fotboll tillsammans.