Mikrolån för kvinnliga företagare.

I staden Medellin har Ankarstiftelsen en verksamhet för lån till kvinnor som vill starta företag. Lånet brukar vara ca 3000-4000 SEK och betalas tillbaka med god ränta på 1-3 år.

Nohemy Quinonez är ledare för detta. Hon fångades upp av Ankarstiftelsen på universitetet där hon läste entrepenörskap och företagsskötsel.Hon lägger ned mycket tid att hjälpa kvinnorna att bli professionella. Hon håller kurser för kvinnorna och agerar handledare under lånetiden. Nohemy har varit framgångsrik med sina låntagare så hon vann för något år sedan en tävling i entrepenörskap och fick sitt pris utdelat i TV. Det har under årens lopp getts 120 lån.

Några exempel på mikrolånstagare:

  • Hemsömnad ( den vanligaste kategorin)
  • Skönhetsvård
  • Restaurang
  • Plastpåsetillverkning

Flera av tidigare låntagare har idag verksamhet med 4-6 anställda. Målgruppen är kvinnor som suttit i fängelse eller vars män sitter i fängelse. Dessa kvinnor har oftast en extrem svår livssituation och tillhör den mest utsatta gruppen. De kan vara duktiga, men får ingen chans.

Under 2013 kommer Ankarstiftelsen att utvidga verksamheten med mikrolån eftersom behovet är så stort och detta ses som en strategisk insats för de familjer som vill få ett bättre liv genom att starta eget företag.

Kontaktperson i Sverige: Börje Erdtman.

IMG_4594

IMG_5426

IMG_6062

IMG_6306

Erica Agudelo e hijas Mikrolån till kvinnor Mikrolån till kvinnor Mikrolån till kvinnor Mikrolån till kvinnor Mikrolån till kvinnor Mikrolån till kvinnor Mikrolån till kvinnor Mikrolån till kvinnorMikrolån till kvinnor Mikrolån till kvinnor Mikrolån till kvinnor Mikrolån till kvinnorMikrolån till kvinnor