Socialt Arbete

Ger barnen i Medellín en bättre chans

Barnhem och annat socialt arbete i Medellin

Ankarstiftelsen stödjer ett barnhem i Medellin som formellt drivs av JUCUM.

Enith som är föreståndare är i grunden sjuksköterska men har drivit barnhemmet sedan det startade. Hon är en eldsjäl som brinner för barnen.

En dag för 15–20 år sedan tog en liten pojke hennes hand när hon skulle hem från jobbet. Han fick följa med henne hem och sova där för natten. Nästa dag tog han med sej sin kompis. Det blev starten till barnhemmet. Från början togs bara gatubarn in, men nu förser myndigheten hemmet med barn.

Man har också en uppsökande verksamhet på gatan där man söker upp barn bland uteliggare och i härbärgen. Ett par dagar i veckan delar man ut smörgås och choklad till uteliggare. Med stor värdighet och respekt för uteliggarnas integritet ges denna hjälp Det är Rosa, en av skötarna på barnhemmet, som gör detta på sin fritid. Två kvällar varje vecka går hon tillsammans med några andra frivilliga ut på gatorna och småpratar med uteliggarna, hjälper till med att få sjukvård, och ger en kvällsfika åt dem som ligger under sina skynken på gatan. Rosa är uteliggarnas räddande ängel!

Barnhemmet har under flera år haft problem med sina lokaler och med nya myndighetskrav på standarden på byggnaden, kök, badrum och sovrum.

Under 2013 finns endast 20 flickor och 20 pojkar och man är utspridda på tre olika platser. Man håller på att renovera en byggnad som skänktes till barnhemmet för några år sedan. Mycket arbete återstår och det behövs både mer pengar och mer arbetskraft för att färdigställa den nya lokalen som ska ha fyra våningar. En våning för flickorna, en för pojkarna, en för de anställda och en gästvåning för volontärer.

Enith har för närvarande ca 100 barn i kö till barnhemmet. Hon har behov av 10 volontärer som dels kan hjälpa till med skötsel av barnen men också att hjälpa till att bygga färdigt det nya barnhemmet.

Nyheter

2018 Februari – brev från Lucy Palma (Fundación La Aljaba) OBS: Engelsk text

Socialt Arbete – JUCUM

Hälsobrigader