Hej vänner!!! Rapport från Hälsobrigaden i Leticia (januari 2016). Om det finns läkare/sjuksköterskor/tandläkare som är intresserade att göra en insats så är ni välkomna att följa med januari 2017. Anmäl ditt intresse till per-olof.allerth@ankarstiftelsen.se

Rapport från hälsobrigaden i Leticia/Amazonas som ägdes rum från 21 till 24 januari 2016.

Vi besökte ursprungsbefolkningen i Puerto Rico, Puerto Triunfo, Loma Linda och några personer i Santa Sofia. De största hälsoproblemen vi fann var: stafylokockinfektioner i huden, parasitinfektioner, utmattning och influensa.

Några akuta fall i Puerto Rico: En 6 år gammal flicka med odiagnosticerat blåsljud, en ung kille med stort pungbråck, en herre 65 år gammal hänvisades till kirurg på grund av navelbråck, en 30-årig kvinna fick remiss för att undersöka knölar i magen och ytterligare en kvinna 57 år gammal med vänstersidigt ljumskbråck.
I Loma Linda: En herre 75 år remitterades till hudklinik för biopsi på grund av misstanke om hudcancer. En 4-årig flicka med psykiska störningar och språksvårigheter och en 2 år gammal pojke med förträngning av förhuden.

Tandvård: Vi såg stora problem med karies hos både vuxna och barn. Många fall av gravida mödrar som hade mycket dålig tandhygien, deras barn likaså. De flesta ingreppen som utfördes var borttagning av karies och lagning av tänder. Vi försökte lära ut tandvård, tandborstningsteknik och lokal applicering av fluor.
I Loma Linda stötte vi på problem med sjukdomar som en direkt följd av infektioner, dessa åtgärdades med omedelbar borttagning av tanden. Vi såg även karies som hade gått så långt att vi var tvungna att dra ut tanden. Detta skedde hos både vuxna och barn.

Patienter: Läkare 229
Tandvård: 74
Totalt: 303

Våra styrkor: ett bra team, bra harmoni, mycket energi och bra kommunikation, samhällena var väldigt mottagliga, god mat.
Svagheter/brister: brist på närvaro av kyrkor i samhällena, brist på ytterligare två tandläkare och två läkare. Det är mycket viktigt att ha med sig nödvändiga läkemedel på brigaderna.

Jag vill tacka Gud att allt gick bra, för möjligheten och förtroendet att ge av min kunskap och betjäna dem som behöver det mest och få göra det med kärlek och passion samt att arbeta med dessa underbara människor.

Silia Contreras

bild 1 Markus brigad Sjuksköterska Markus ”triagerar” patienterna inför läkarmottagning, mäter blodtryck, mäter och väger med mera.

bild 2 mottagningLäkare Elin och Lovisa undersöker en man och Colombianska doktor Esther undersöker en annan patient på britsen bakom.
bild 3 ColgateColgate hade sponsrat med tandborstar och tandkräm som delades ut i byarna.