Min reseberättelse från Colombia 2016.

Att komma bort från Sveriges vinter är skönt, kan ju alla förstå, byta till Colombias värme och dess vänliga folk få bistå. Innan resan med Bengt jag sport ”behövs varma kläder?”. Nej inte, blev svaret. Packade som jag alltid gjort. Iskall AC, kalla fläktar och kyla gjorde att jag min frusna kropp oftast fick skyla.

I Bogota fick vi se fotbollsungdomar som var på grön sida, och tack vare Ankarstiftelsen ej av droger och kriminalitet mera lida.

Härefter till Leticia vi styrde vår kosa. Stort att här utmed Amazonfloden få strosa. I sol och hetta vi jobba på vårt bygge så svetten stänkte och inga stora träd oss skugga skänkte. Här fick vi följa med Börje, för folket här så kär, han visa hur många bodde ovan kloak i riktig misär.

Härefter reste vi till Medellin, häftig storstad, kuperad och fin. Vi åkte skytrain och från linbana kunde vi fina vyer spana. Här fick vi möta många starka ”kvinns”, vilken tur att dessa finns, som rest sig från missbruk och brottslighet och för barn nu startat olika sorters verksamhet.

Vi bredde massor av mackor och följde med Rosita en kväll, till en vidrig byggnad som kallades hotell. Här delades till barn och vuxna mat & dryck, som de nästan slet från oss med ett ryck. Tänk att inte för dagen ha bröd, delade resten till uteliggarna, kvällen lämnade ingen oberörd.

Till Montelibano sen gick vår färd. Här blev en kille närbekant med en skorpion och stungen i sin fot och iltransport med ambulans till sjukan för bot.

I byn Uré vi bygger skola och här är ingen flärd. Vi lär mammor sina tänder borsta och på knagglig spanska förmana att borsta rätt ”am notche y manana”.

Skolans invigning blev med tal, sång och dans en pampig fest, och av maten fanns inte en enda rest.

På kvällen fest igen, vi fira Amanda som fyllde år och bjöd på buffé med pizza. Synd bara att vi glömde henne hissa.

Tidig lördag morgon vi mot Santa Marta åkte, belägen vid härlig kust. Redan på EM till ett dopp i Karibiska havet vi hade lust. Att bara slappa och strosa på strandpromenad, käka nåt spett, dricka en lemonad. Här ska vi njuta, bo i lägenhet med kök, sån lyx. Tyvärr tvärdrag från alla håll, så blåsten tog kompisens byx.

Så tog denna fina resa slut, kanske vi till nästa vinter åter reser ut.

Inger Knutsson, reste med Anita & Bengt Albertson 2016.