Skaparverkstan har varit igång ett tag. Den kom igång som svar till behovet att lyssna in och hjälpa barn med traumatiska upplevelser. Det har konstaterats att om barn får tala ut sin ångest och om dom får utrycka sig samtidigt genom konst, lyckas dom bättre att bearbeta sina känslor.

Maria Isabel har dragit igång en kurs i sexual undervisningMaria Isabel gör ett fantastiskt arbete i områden som är laddade med konflikter i Medellins Med tiden stötte hon på ytterligare ett problem. Mamman och skolan svek. Äldre flickorna fnittrade. Vem är det som förklarar för dessa tjejer kroppens naturliga gång när första menstruationen kommer? Maria Isabel reagerade direkt. Köpte in mensskydd och gav alla tjejer som besöker skaparverkstan ett kit med det nödvändigaste. När vi från Ankarstiftelsen var i Colombia i januari-2014 och fick veta detta togs det ett snabbt beslut. Vi måste utöka projektet. Fler tjejer skall få undervisning och provpaket. Ankarstiftelsen har sedan dess skickat en högre summa så att material kan införskaffas och så att Maria Isabel med sina kollegor kan komma ut i skolorna och ge dessa tjejer sexual undervisning. Projektet bara ökar och nu har vi en sjuksköterska som hjälper till som volontär och är med Maria.

Maria IsabelProjektet har sitt ursprung i behovet att vägleda och ge djupare och bättre information till unga flickor i utvecklingsstadium. Målet är att motivera dem att lära känna de naturliga förändringarna i kroppen. Vi vill även förbereda dem för sin första menstruation och hänvisa till en bättre hygien till dem som redan har en regelbunden menstruation. Vi vill ta upp frågor som familjeplanering med syfte att förebygga till minskning av minderåriga som blir gravida (upp till 50 % av tjejerna blir gravida innan 18 år). Undervisningen sker via samtal med barnen och vi försöker göra det så roligt och enkelt som möjligt. Vi använder oss av bilder, videosnuttar, inslag av böcker som handlar om kvinnliga frågor. Vi har med oss en kvinnlig sjuksköterska så att tjejerna kan fråga om vad dom vill utan minsta rädsla eller skam, rapporterar Maria Isabel.

Känner du att detta är något att satsa?

Sänd en gåva till Ankarstiftelsens 90 konto och öronmärk den Skaparverkstan-sexualundervisning.

Här visar tjejerna sina bindor

Maria Isabel har delat ut paket till alla de unga kvinnorna