Daisy StarthjälpDeisys situation var mer än hopplös. Inga pengar till hyra. Barnen saknade skoluniform och fick inte gå i skolan. Maken i fängelse.

Så kom den ”vandrande symaskinen”. Ett projekt som lånar ut 4 000 kr till en symaskin som lämpar sig för hårt arbete.  Konfektionerade komponenter  kommer  till hennes dörr och färdiga sportbyxor levereras samtidigt. Nu går barnen i skolan och mat saknas inte. Om ett år är maskinen betald och nästa kvinna får låna pengarna.

Ankarstiftelsen har för närvarande 130 företag som jobbar efter denna modell. Lånen betalas av på ett till tre år.  Affärsideerna kan vara

Försäljning av mat:
Tillverkning av hemslöjd.
Legosömnad.
Konfektionering av plastpåsar och mycket annat

Ledare för verksamheten är Nohemi och hon får lön från Prisma Teknik i Tibro. Räntan som betalas omvandlas till lån för nya kvinnor. Allt fungerar mycket bra och förlusterna i ”bankverksamheten# är mycket små. Som förebild tjänar Han in hand i Indien som nu har hjälpt en miljon kvinnor med arbete. Vår målsättning är att snarast utöka antal lån till 1000 inom det närmsta året..

Vår kontaktyta är för närvarande i första hand de kvinnor som avtjänat fängelsestraff eller de vars män sitter i fängelse. För närvarande har vi lång kö på kvinnor som behöver denna starthjälp. Alla har möjlighet att stödja denna verksamhet och ger någon 4000 kr så får man en ”egen” kvinna att hålla kontakt med.